vrijdag 31 juli 2015

Vive la France

Het is 22.22 uur en Luan slaapt al ruim 2 uur. Bij de Fransen is het nog volop leven. Als Luan naar bed gaat, gaan de Fransen pas eten. En zelfs nu nog lopen de kinderen rond, wordt er nagetafeld met het nodige Franse gebabbel en zo op zijn tijd staat de muziek op een volume waar we niet blij van worden. Gelukkig heeft Lo er na een aantal dagen wat van gezegd en lijkt het erop dat ze er rekening mee houden en gaat het volume omhoog bij hun favoriete liedje. Over de smaak daarvan zullen we het maar niet hebben. Hun eigen volume gaat echter gewoon door en de kinderen doen daar vrolijk aan mee. En dan hebben we het nog maar niet over de fiets van een van de kinderen die heerlijk piepend remt. En echt niet zo'n klein beetje! Ik zou me echt schamen en zorgen dat die piep heel snel verholpen zou worden. Maar nee hoor na een week klont het vrolijke gepiep nog steeds. Ik zal maar niet schrijven wat Lo zijn idee was met deze fiets!

 

Verder zijn het lieve Fransen hoor! Ze zijn echt vriendelijk, boden zelfs een steak aan voor Spyro, die we trouwens vriendelijk afsloegen. Maar het zijn en blijven Fransen. Opvallend is wel dat de kinderen over het algemeen niet mekken of zeuren. Natuurlijk wordt er wel geruzied en gehuild maar niet meer dan normaal. In de ochtend is het even genieten van de serene rust, maar al snel is er leven in de brouwerij en breekt het vrolijke Franse gekwebbel los. Het zijn wel goeie Franse lessen want ik kan het niet laten om te volgen wat ze zeggen. En zo op zijn tijd baal ik want dan kletsen ze zo snel dat ik het niet meer begrijp! Ja, ik ben een echte Hollander of is dat een excuusje?! Ach om mijn Franse taal bij te houden, kan het geen kwaad om mee te luisteren. 

 

De rust keert weder op de momenten dat ze afwezig zijn om te zwemmen in de rivier of het zwembad of gewoon lekker aan het spelen zijn bij de tent. 

Ach ja het zijn en blijven Fransen die het leven uitbundig vieren! Meerdere keren tafelen met elkaar en niet zo als wij Hollanders het eten vaak snel naar binnen werken! We kunnen nog best wat van ze leren. Zij maken ze kennelijk niet druk over het feit of hun kinderen wel genoeg uren slapen! Of zullen ze er wel op tijd in gaan als de kinderen naar school toe gaan? Het lange tafelen blijft echter wel iets wat die Fransen altijd doen. Evenals het meerdere keren een warme maaltijd nuttigen. O ja en vooral met veel brood en wijn en als ze wat jonger zijn bier!

 

En zo houden de Fransen er nog een x aantal gewoontes op na. Winkels die tussen de middag 1,5 uur dicht gaan, we kennen allemaal wel 'met de Franse slag', ook bij een Franse markt moet je op tijd zijn en als je enkele woorden in het Frans zegt gaan ze er al vanuit dat je vloeiend Frans spreekt. Ze kletsen dan razendsnel terug alsof je de taal vloeiend spreekt. Als je in Frankrijk ooit geweest bent, kun je er vast zelf nog wel wat bedenken. 

Maar toch hou ik van dit land en hebben mijn ouders mij daarmee goed besmet! Ik zou er wel veel langer kunnen vertoeven dan die drie weken per jaar in de zomer. En ja pa ik hoor je het al zeggen "jouw tijd komt" als ik met jaloezie jullie avonturen lees zo'n 12 weken per jaar in het mooie Frankrijk. Al hebben jullie nu wel Spanje ontdekt!

 

Kortom de komende jaren zullen we nog vaak als gezin vertoeven met onze prachtige tent aan de mooie visrijke wateren in Frankrijk. En geniet ik elke minuut van de dag van mijn pracht gezin in dit mooie land met soms zijn o zo gekke gewoontes maar o zo lekkere eten, drinken, prachtoge natuur en mooie luchten. Wat zal ik het weer gaan missen. Vandaag is de laatste dag aangebroken. Prima weer, op de spetters van de regen na, om on te pakken. We kunnen terug kijken op een fantastische drie weken waarin we op en top genoten hebben van en met elkaar! 


"Het was een mooie en leuke vakantie"; aldus Luan vanochtend. Geweldog toch!


Ps foto's volgen later

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten