donderdag 15 september 2016

Vissen

Gelukkig heb ik zelf een hobby op de vakantie; namelijk haken. Uren lang kan ik dit volhouden. Met zonnen. deed ik dat vroeger maar op de een of andere manier hou ik dat tegenwoordig niet zo lang meer vol en zoek ik sneller de schaduw op. Hier op de camping is dat helemaal geen straf want het uitzicht is adembenemend mooi!


De mannen, zeker de oudste twee, hebben ook een hobby die ze dag in dag uit uitvoeren; zeg maar 24 uur lang. Ja, je leest het goed 24 uur lang. 24 uur lang zijn ze bezig met het vissen naar barbeel, voorntjes maar vooral naar meervallen. Ja van die grote griezels of zoals mijn nichtje zei ''dit is geen vis maar een monster!''


Nadat zo'n eerste vis gevangen is, smaakt het naar meer en willen ze alleen maar groter en sterkere vis vangen. En ja als dit niet lukt dan is dat flink balen. Vooral het feit dat je ze wel aan de hengel heb, maar ze niet aan de kant krijg.

Zoals ik al zei gaat het 24 uur door het vissen. Het start in de ochtend met het binnen halen van de meervallen hengels en daarna wordt het een dagtaak om te vissen op barbeelen en voorntjes. Goede aas voor de meerval die uiteraard wel aan bepaalde afmetingen moet voldoen.
Aan het eind van de middag begint het echte werk. Het vissen op de meerval. Het levende aas, ja je leest het goed en het is hier toegestaan in Frankrijk, gaat aan de meerval hengel en wordt tactisch met het bootje uitgevaren. Van de kant wordt gegild iets meer naar rechts, nee andere rechts en dan wordt het aas en de haken en lood over bord gegooid en zakt het aas naar de bodem. Dan begint het wachten. Het lange wachten nadat uiteraard eerst de piepers juist afgesteld staan. Oa ja en ondertussen liggen natuurlijk de feeder hengels nog uit voor een lekker aasje of mooie beet. Vissen is vooral veel geduld hebben, veel wachten en veel staren naar het topje van de feeder en wachten op een lange piep. Het staren naar het topje van de feeder is een sport apart. Gaat deze wel of niet heen en weer. En zo ja pak ik de hengel nu of wacht ik nog luttele seconden. Daarnaast is het natuurlijk wachten op die ene hele lange piep. De piep die aangeeft dat er iets aan de meervalhengel zit. En ja dan kan het zomaar opeens zijn dat die lange piep er is. En ja wat er dan gebeurd; laat ik zeggen dat ik altijd blij ben dat als we aan het eten zijn dat alles nog op tafel staat. Eenmaal bij de hengel start het gevecht tussen de visser en de vis en zijn hengel. Altijd weer een spannend moment want gaat het lukken of niet. De eerste keer dat die lange piep ging en Timo die enorme meerval binnen haalde, zal ik nooit zijn gezicht vergeten. Wat was hij trots, en terecht! Geweldig! En het smaakte uiteraard naar meer van dit soort vissen. De tweede was nog groter, de derde wat kleiner en degene die aan de haak zaten voelde groter aan maar raakte helaas keer op keer van de haak. 

De nachten werden hierdoor ook spannender want al snel bleven de piepers in de nacht aan. De eerste nacht bleven de mannen gewoon door de eerste piep heen slapen en heb ik ze beide wakker moeten maken. De nachten daarna werd de pieper bij ons hoofd neergelegd en werd in ieder geval Lo ervan wakker. Ik wachtte dan even en ging daarna maar poolshoogte nemen en als het serieuze business was, maakte ik Timo wakker. Helaas verloren de mannen elke keer de strijd en won de vis het van de visser.


Elke ochtend werd er dan weer een nieuwe techniek bedacht in de hoop dat deze zou gaan werken. Papa had elke keer weer een beter idee en zo was het knopen van draadjes aan lood en later stenen ook een dagtaak geworden. Helaas heeft het deze vakantie niet meer mogen baten maar heeft het de mannen wel een boot opgeleverd.

Ja, jullie lezen het goed. De buurman had een mooi opvouwbaar bootje en daar waren de mannen zeer van gecharmeerd. Ze zagen zichzelf volgend jaar ook al elke avond (gezellig he!) wegvaren om ergens voor anker te gaan en vervolgens de hengels uit te gooien op de beste plek die je maar kan bedenken. De laatste dagen vond er dus op marktplaats een zoektocht plaats en laten ze er nou gewoon 1 gevonden hebben. Het bod werd geaccepteerd en zo zijn we een bootje rijker geworden. De dromen van de mannen kunnen beginnen evenals de voorbereiding op volgend jaar en de studie van 'hoe vang ik een meerval!"